this.loader = new GalleryLoader('gallery.xml', 'gallery', "Remodeling_3"); this.prefetching = 'all';

Project Background:

The existing home was built in 1945. A unique characteristic of the home is the concrete tile roof system. Also, the existing home was situated on a double lot which is very rare to find in this established community. The new homeowners purchased the home knowing the current design deficiencies would have to be corrected through extensive remodeling. They wanted the remodeled home to look as if it had been their forever and the design deficiencies corrected for their growing family of five.

Design Objectives:

Based on the homeowners’ expectations, we knew it would be a challenge to match the exterior of the existing home and add all the new amenities to the interior of the home. Even before the drawings were completed, we started the search for the same concrete roof tiles. This search took three months and many telephone calls. However, we did find the exact same concrete roof tile needed for this project from a demolished church on the South side of Chicago. The tiles were loaded on palettes and shipped to the job site. We also researched the style of the home to accurately replicate columns and mouldings that use to be under the front entrance canopy.

New Features & Finishes:

  • The existing kitchen was completely gutted and rebuilt to accommodate a large family, the homeowners’ need for counter space for baking, and entertaining their large extended family. Light cherry cabinets were selected to balance the warmth of the existing home with granite counter tops and stainless steel appliances. A designated office area was created and a direct-vent fireplace replaced the fake fireplace in the kitchen.
  • The new sun room was added to have a year-round room for the family to enjoy and entertain family and friends. Pilasters were added to play off the columns used on the front entrance canopy. Ceiling mouldings were custom made to match the existing mouldings in the home. The existing window openings in the dining room were saved and turned into a design feature. By placing custom leaded glass in the openings, a design feature for the sun room and dining room was created and secondary light fills the dining room. A wet bar and storage cabinets were added for entertaining, as well as, a formal powder room was added and a storage closet.
  • An existing bedroom was used as an entrance/storage area to the new master suite. Large windows, custom built-in bookshelves, and a direct-vent fireplace anchor the master bedroom. Again, moulding and casings were made to match the existing home.
  • Elegant marble with double Ogee trim was used on the counter tops and tub deck. Light maple cabinets with a lightly rubbed finish keep the bathroom open and airy. Kohler fixtures with Kohler ceramic sinks and a Jacuzzi whirlpool tub were installed. Also, decorative glass accent tiles were used in the over-sized shower. A half wall was used to hide the toilet and not compromise the openness of the entire bathroom.
  • A custom closet system was designed for the homeowners specific needs with no wasted space (His and hers vanities, storage under the window, floor-to-ceiling shoe rack and island storage). Note the marble with the double Ogee trim was used on the island storage unit to match the bathroom counters.
  • A radiant heating system with tubing set in concrete floors was used in all of the new rooms to maximize heating efficiency, comfort control and energy savings.